Klassuppsättningar och temalådor

Här hittar du information om vilka klassuppsättningar och temalådor som finns på Höörs bibliotek. Lådorna får du som pedagog låna i åtta veckor.

Klassuppsättningar 

Höörs bibliotek har klassuppsättningar för mellan-och högstadiet. Har du som lärare något önskemål på en klassuppsättningar tar vi gärna emot detta. 

För åk 1-3

Mysterium för utomjordingar av Rose Lagercrantz, 30 st

Humlan har bestämt sig för att  bli detektiv när hon blir stor. Hon behöver bara läsa ett par sidor i en mysteriebok för att veta vem som är boven. Men när hon ska lösa sitt första fall i verkligheten blir det svårare. Särskilt när den enda misstänkta visar sig vara hon själv!  Och så är det ju det här med utomjordingarna, de vill veta allt om allt. 

Judit och tant Harriet av Charlotta Lannebo, 22 st(det finns fler exemplar att tillgå)

Sommaren ser inget vidare ut för Judit. Hon är med pappa på landet men han bara snickrar. Böckerna är utlästa och Mats och Vanja vill leka affär. Det är så tråkigt, tycker Judit.  Men en dag så möter hon tant Harriet. Tant Harriet är nittiosex år gammal och före detta formel 1-förare i Milano, barpianist i Casablanca, fårklippare i Australien, guldgruvesprängare i Alaska, bergsbestigare, och hästinridare i Vilda Västern, för att nämna några saker som hon jobbat med.  En hejdundrans massa karlar har hon haft också, men gift har hon aldrig varit för som hon säger: Man kan väl inte slänga bort sin frihet på vilket trams som helst.
Att vara med Harriet slår att leka affär med hästlängder, tycker Judit, och hälsar på hos Tant Harriet nästan varje dag. Där blir hon bjuden på möglig saft och får höra vilda historier från Tant Harriets ungdom. Men varför vill tant Harriet att Judit ska hålla henne hemlig?

För åk 4-6

Alex Dogboy av Monica Zak åk 5-6, 30 st

Boken handlar om Alex och utspelar sig i Honduras. Alex överges tidigt av sina föräldrar och får bo hos sin moster. Han vantrivs hos henne och rymmer, men livet som gatubarn i Tegucigalpa visar sig vara farligare än han trott och det är svårt att hitta mat. Ett tag bor Alex på en soptipp och samlar plastpåsar. Där hittar han en skadad hundvalp som han tar hand om. Så får han sitt nya namn: Dogboy. Alex Dogboy är baserad på en verklig pojke och sådant som hänt honom eller andra barn i liknande situation.

 

Apstjärnan av Frida Nilsson åk 4-5, 30 st

En dag svänger en skruttig gammal Volvo upp på grusplanen framför barnhemmet Renfanan där nioåriga Jonna bor. Det är Gorillan som vill adoptera ett av de föräldralösa barnen. Hon bestämmer sig direkt för Jonna, men Jonna vill inte ha en stor, lurvig och klumpig gorilla till mamma. Dessutom har hon hört att gorillor äter små barn. Men det visar sig att de två har en hel del gemensamt. Och just som Jonna börjar vänja sig vid sin ovanliga adoptivmamma och hennes skräpiga gård vill kommunstyrelsen skicka tillbaka henne till barnhemmet. Apstjärnan är en berättelse som vänder upp och ner på barnhemsmotivet och tar upp utanförskap på ett humoristiskt sätt.

 

Balladen om en bruten näsa av Arne Svingen åk 5-7, 30 st

Bokens huvudperson Bart är något av en expert på att se livet från den ljusa sidan. Och det behövs när man bor i en sliten lägenhet i slummen med en tjock alkis till morsa. I samma hus bor också Cheap Charlie, som kan fixa fram det mesta, och narkomanen Geir, som förmodligen är Barts bäste vän. Fast kanske kan Ada bli Barts bästa vän istället? Hon är antagligen den schysstaste tjejen i klassen. Synd bara att hon inte kan bevara en hemlighet. Bart bär nämligen på en hemlighet som han inte har berättat för någon: Han älskar opera. Och han har en fantastisk röst. Problemet är bara att han inte kan sjunga när någon hör på.

 

Billie. Avgång 9:42 till nya livet av Sara Kadefors, 26 st

Billie har fosterhemsplacerats i det lilla samhället Bokarp. Hon hamnar i en familj med en känslokall mamma, en överhurtig pappa och två barn som beter sig underligt. Deras hus är väldigt välstädat och Billie blir allt mer övertygad om att det är något konstigt med hennes nya familj. Det är som om de döljer något. Men Billie är inte typen som deppar eller ger upp. Istället bestämmer hon sig för att göra allt för att passa in. Och snart har hon fått en massa vänner och helt nya fritidsintressen som hon tycker är toppen: cykelturer, pingisträning och gospelkören. Men snart börjar hon inse att människorna i Bokarp bär på hemligheter och har obegripliga konflikter.

 

Brorsan är kung! av Jenny Jägerfeld åk 4-6, 28 st

Måns bor egentligen i Stockholm där är allt ganska trist och jobbigt. Men nu är han i en ny stad över sommaren. Han har följt med sin mamma till Malmö där hon ska jobba. En av de första dagarna träffar han på Mikkel, en kille som ser helt livsfarlig ut. Ögonen är smala, arga springor och han har tatueringar över hela armarna. De två blir vänner och Måns har aldrig haft så roligt med någon annan. Sommaren i Malmö verkar bli den bästa i Måns elvaåriga liv. Men vad händer när ens nyvunna vän inte tycker att man varit ärlig med allt? Det är nämligen så att Måns egentligen inte alls heter Måns utan Michelle. Brorsan är kung! är en bok om vänskap och om hur det är att leva med känslan av att vara född i fel kropp.

 

Dödligt misstag! av Lena Lilleste, åk 5-6, 26 st

Efter sommarlovet börjar en ny tjej i Tommys och Flisens klass. Hon heter Linda och det visar sig snart att hon ägnar sig åt något farligt: Hon bestämmer träff med äldre män på nätet och rånar dem. En kväll blir Tommy och Flisen vittnen till ett av rånen, men de förstår snabbt att Linda har gett sig på fel person. Det är något väldigt skumt med mannen i den stora, svarta bilen, och plötsligt är Tommy och Flisen indragna i en härva som sträcker sig ända upp till regeringsnivå.

 

Eldens hemlighet av Henning Mankell åk 5-7, 28 st

Sofia bor i Moçambique. När hon var tolv år trampade hon på en landmina och miste båda sina ben. Minan dödade också hennes syster, Maria. Med ofattbar styrka lyckas Sofia ändå skaffa sig ett värdigt liv. Det här är en bok som är sorglig och allvarlig, men också spännande och hoppfull. Sofia kämpar hårt för att orka leva med sorgen efter systern, och för att hitta ett sätt att försörja sig. Författaren Henning Mankell träffade den flicka som är verklighetens Sofia. Han blev så gripen av henne att han skrev en serie böcker om hennes liv. Eldens hemlighet är den första boken av tre.

 

Falafelflickorna av Christin Wahldén åk 4-6, 26 st

Hawa är tolv år och ska snart börja högstadiet. Hon bor i en av de 23 förorter som polisen har beskrivit som särskilt utsatta. Hawa har en problematisk hemsituation, men lever för sin stora dröm: att en dag komma in på polishögskolan. Under sommaren startar Hawa en liten detektivbyrå och får snabbt två fall att lösa: klasskompisen som ska giftas bort mot sin vilja och flickorna som är kära i varandra, men hotas till livet av den ena flickans pappa. Falafelflickorna är den första svenska boken för barn om hedersbrott. Boken är skriven med både värme och humor, men rymmer samtidigt en stor portion allvar i det att den tar upp några av barns mest grundläggande rättigheter.

 

Flickan utan ansikte av Ingelin Angerborn åk 4-6, 28 st

Signe och Fanny sitter barnvakt åt Fannys kusin Ines. Den lilla kusinen är världens gulligaste unge med stora ögon och lockigt hår. Ines har en låtsaskompis med svarta skor och när Fanny vill veta mer om hur denna låtsaskompis ser ut säger Ines att hon inte har något ansikte. Framåt kvällen när mörkret faller och det börjar hända märkliga saker i det gamla huset kan Signe och Fanny inte låta bli att undra: Är hon verkligen bara påhittad, den där låtsaskompisen? Det här är en lättläst och lagom spännande ”minimysrysare” med illustrationer av Elin "Eplet" Sandström.

 

Kompisboken av Lin Hallberg åk 4-6, 28 st

Kompisboken handlar om det sociala spelet och hierarkin i en mellanstadieklass. Klara har fått en kompisbok av sin mormor. I den ska alla klasskompisar skriva. Men Klara har inga kompisar i klassen, fast det säger hon inte till mormor. Klara är ju inte mobbad, bara osynlig. Men det är som om boken vill att Klara ska skriva i den. Och det där med att vara osynlig blir plötsligt en superkraft. Klara ser och hör allt! Hon skriver om Auriel, klassens drottning och om den tuffa Kemal som regerar över killarna. Och så skriver hon om Anton som kommer ny till klassen och ställer allt på ända.

 

Lars är LOL av Iben Akerlie åk 5-6, 26 st

Amanda har sett fram emot att börja sexan för då ska hon få bli fadder till en söt, liten förstaklassare. När hon istället får ansvar för Lars, som är ny i klassen och har Downs syndrom vet hon inte hur hon ska bete sig. Kan hon bli kompis med Lars? Han är i och för sig rolig, men han är också annorlunda? Vad kommer hennes andra kompisar att säga? Hur viktigt är det att vara populär i klassen? Amanda faller för grupptrycket. Plötsligt har hon svikit både Lars och sig själv och dessutom gjort alla omkring sig besvikna. Hur kan hon ställa saker och ting till rätta? Hur kan hon visa Lars att hon visst är hans vän och inte alls någon mobbare? 

 

 

För åk 7-9

Konsten att sjukt låga förväntningar av Åsa Asptjärn åk 7-9, 30 st

Boken handlar om Emanuel Kent Sjögren. Läsaren får ta del av hans livsfilosofiska råd medan han trasslar sig genom hösten i nian. Emanuel Kents filosofi går ut på att sänka förväntningarna. Är dina förhoppningar och förväntningar noll så kan du inte bli besviken. Och det ska visa sig vara en rimlig hållning för Emanuel Kent som vill få ut mer av livet, och har större ambitioner med sina tonår än att hänga med sin ende kompis Tore. När Tore är borta från skolan en tid ser Emanuel sin chans till förändring. Kanske kan han nu bli någon annan än den som mer eller mindre sitter ihop med Tore.

 

Kyrkogårdsboken av Neil Gaiman åk 6-9, 30 st

Ett spädbarn, en liten pojke, blir den ende överlevande efter att hans familj mördats. Pojken hamnar på en gammal kyrkogård där invånarna känner medlidande med honom. De bestämmer sig för att ta hand om och uppfostra pojken. Samtidigt måste de ge honom alla de speciella egenskaper som en levande människa behöver för att överleva på en kyrkogård. Pojken, som kallas för Ingen, växer upp och hålls hela tiden gömd på kyrkogården eftersom mannen som mördade hans familj fortfarande är ute efter honom.

 

Om Norden var i krig av Janne Teller åk 7-9, 30 st

Om det var krig i Norden behandlar flyktingproblematiken i dagens Europa genom att vända på perspektivet. I romanen är det en svensk medelklassfamilj som tvingas fly undan fattigdom och förtryck. Demokratin har havererat och det ligger krypskyttar på taken runt Sergels torg. Familjen hamnar i ett i läger i Egypten. Asylprocessen drar ut på tiden och landets befolkning ser med skepsis på de nya invånarna. Vad kan de egentligen ­– vända papper på kontor är väl inget arbete? Och flyktingarnas seder och bruk skiljer sig väldigt mycket från ursprungsbefolkningens med dess mångtusenåriga kultur och historia.

 

Pojkarna av Jessica Schiefauer åk 7-9, 30 st

Pojkarna är en tonårsskildring som kombinerar det vardagliga med det magiska i en berättelse om uppväxt, förvandling, kärlek och systerskap. Boken handlar också om längtan efter att slippa definieras utifrån sitt kön. I centrum står tre tonårsflickor – Kim, Bella och Momo – som inte vill bli vuxna. På dagarna utstår de killarnas kränkningar, men på nätterna flyr de undan trakasserierna och skapar sig en egen tillvaro i Bellas växthus. Ett frö hon planterat växer upp till en blomma vars nektar har märkliga egenskaper. När flickorna dricker den blir de pojkar för en natt. Till en början är det mest en lek, men Kim blir alltmer beroende av sin pojktillvaro. Hon vantrivs i sin flickkropp och den roll den tilldelats. Som kille lär hon känna den kriminelle och karismatiske Tony och kommer allt närmare honom.

 

Vinterviken av Mats Wahl åk 7-9, 30 st

John-John är helt vanlig kille på 16 år som brottas med de stora frågorna i livet: Vad är rätt och vad är fel? Vad är vänskap? Vad är kärlek? John-John bor i en Stockholmsförort tillsammans med sin mamma och en kriminell styvpappa. Sin biologiska pappa, som är afroamerikan har han aldrig träffat, men han längtar efter honom ändå. Mycket i John-Johns liv är kaotiskt, men han kämpar på så gott han kan. Han spelar teater, boxas och skriver. En dag räddar han en liten flicka från att drunkna. Som tack blir han inbjuden till flickans familj i ett exklusivt bostadsområde – en stor kontrast till området där han själv bor. Under middagen blir han kär i familjens äldre dotter Elisabeth och det dröjer inte länge innan även hon får känslor för honom. Men när John-Johns styvpappa gör inbrott hos Elisabeths rika familj ställs ungdomarnas kärlek inför stora utmaningar. 

 

Klassuppsättningar på engelska

 För åk 5-7

 Odd and the frost giants by Neil Gaiman

Odd's luck has not been good so far. But when this fatherless young Viking boy meets a fox, an eagle and a bear in the woods, his fortunes begins to change. These are no ordinary creatures but the mighty Gods Loki, Odin and Thor – who have been trapped in animal form by evil Frost Giants and driven out of Asgard, the City of the Gods. Now our hero must reclaim Thor's hammer, outwit the Frost Giants and release the Gods …

 The glass children by Kristina Ohlsson

Billie is forced to leave the only home she’s ever known when her mother decides they should move to a new house in a small town. Musty furniture and odd belongings fill the old, dilapidated building, the ghostly remains of its previous tenants - including two small glass figures, one boy and one girl. The neighbours and local community are hiding something, Billie can tell – a secret about the house, a secret of its past. Then Billie notices that the glass figures have moved when the house was empty. Soon after, a tiny handprint appears on a dusty table - the handprint of a small child. Billie is certain that they are being haunted.

 

Spine shivers. The grin in the dark by J.A. Darke

While babysitting his twin cousins one stormy night, Hamid Abdi sees an alert that a prisoner is on the loose nearby. He doesn't think much of it — until the twins tell him that a man dressed as a clown has been coming into their bedroom. Still, Hamid thinks the twins are imagining it and puts them back to bed. But when Hamid starts seeing and hearing terrifying things as well, will he be able to convince himself it's all just a nightmare?

 

 För åk 7-9

 The bridge home by Padma Venkatraman

Life is harsh on the teeming streets of Chennai, India, so when runaway sisters Viji and Rukku arrive, their prospects look grim. Very quickly, eleven-year-old Viji discovers how vulnerable they are in this uncaring, dangerous world. Fortunately, the girls find shelter--and friendship--on an abandoned bridge that's also the hideout of Muthi and Arul, two homeless boys, and the four of them soon form a family of sorts. And while making their living scavenging the city's trash heaps is the pits, the kids find plenty to take pride in, too. After all, they are now the bosses of themselves and no longer dependent on untrustworthy adults. But when illness strikes, Viji must decide whether to risk seeking help from strangers or to keep holding on to their fragile, hard-fought freedom.

 

Looking for JJ by Anne Cassidy

What happens when kids kill? When she was ten, Alice did something so wicked that the whole world would hate her if they knew. Now she is sixteen – out of prison at last, with a new identity and a new life. Yet she’s branded as a killer, forced to live a lie. Can she ever leave the past behind?

 

Texterna om böckerna är hämtade från förlagens hemsidor, Adlibris, Alex.se.

Temalåda skönlitteratur (ej klassuppsättning, blandade titlar)

Svenska klassiker. Skönlitteratur åk 7-9

 

Temalådor

Vi har temalådor som främst är anpassade för förskoleklass och upp till åk 3. Lådorna innehåller olika böcker om respektive ämne. 

För förskolan och åk 1-3 

Alfons Åberg åk F-3

Astrid Lindgren F-3

Dinosaurier åk f-3

Genus förskola

Kroppen åk F-3

Lennart Hellsing F-3

Rymden åk 2-6

Rymden åk 2-6

Sen forntid. Järn – och bronsåldern åk 1-4

Tidig forntid. Stenåldern åk 1-4

Vikingar åk 4-6

 

För åk 4-6 och 7-9

 Sex & samlevnad åk 6-9