Läsa på olika sätt

Lättläst

På biblioteket finns lättlästa böcker. Lättlästa böcker har korta meningar, ett enkelt och rakt språk. Det finns romaner, deckare och fakta-böcker med mera. Det finns lättlästa böcker både för barn, ungdom och vuxna. Fråga personalen om du behöver hjälp att hitta Lättläst-hyllan.

Storstil

Storstilsböcker har extra stor stil som gör det enklare att läsa för dig som inte ser så bra. Du kan även låna e-böcker där du själv kan styra storleken på texten i din bok.

Ljudböcker

Bokförlagens inlästa böcker. Det finns romaner, deckare och en del faktaböcker. Ljudböcker kan man även läsa i som e-ljudbok i appen Biblio.

Talböcker och Legimus 

Talböcker är inlästa böcker för dig med en läsnedsättning eller som av någon anledning har svårt att läsa tryckt text. En talbok har samma innehåll som en vanlig bok men du lyssnar på den istället för läser. För att kunna låna böcker måste du vara "talboksberättigad".

Du kan ladda ner talböcker direkt från legimus.se till mobilen, surfplattan eller datorn. Med appen Legimus kan du läsa och lyssna på talböckerna direkt i surfplattan eller mobilen. För att få ett konto så att du kan ladda ner talböcker behöver du kontakta biblioteket.

Läs mer om Vem får låna talböcker?

Läs mer om Läsa med Daisy-spelare  

Nya lättlästa böcker för vuxna

 1. Kalas och paket

  Av: Berthet, Sofie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2023
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Kapten Rollas äventyr

  Av: Ahlsén, Mats
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Lättäst
 3. Stöld

  Av: Laestadius, Ann-Helén
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Lättäst