Bra att veta

Det finns vissa regler och saker som är bra att att ha koll på innan du lånar böcker eller annan media på biblioteken.

Du behöver ett bibliotekskort

För att låna på biblioteken behöver du ha ett bibliotekskort. Du behöver fylla i ett formulär för bibliotekskort hos oss. Glöm inte att ta med legitimation.

Så här lång tid får du låna böcker

Den vanligaste lånetiden är fyra veckor. Böcker som flera väntar på får du låna i två veckor. Du kan förlänga lånetiden på en bok om inte någon annan väntar på att få låna boken.

Vill du låna den bok som inte finns inne?

Är en bok utlånad kan du stå i kö för att få låna den när den lämnas tillbaka. Det kallar för att du reserverar den. Du får ett meddelande när det är din tur att låna boken. Det är gratis att reservera och låna böcker.

Hittar du inte den bok du söker?

Du får gärna lämna inköpsförslag på böcker du vill låna på biblioteket. 

Alla bibliotek i Sverige hjälper varandra. Om vårt bibliotek inte har boken du söker kan den även lånas från ett annat bibliotek, det kallas för ett kallas för ett fjärrlån.

Förseningsavgifter

  • 2 kr per dag (böcker)
  • 15 kr per dag (film)
  • Inga förseningsavgifter för bilderböcker och pekböcker
  • Barn betalar inga förseningsavgifter

Om du har förseningsavgifter över 100 kronor blir ditt bibliotekskort spärrat.

Vad händer om du inte lämnar tillbaka det du har lånat?

Om du inte lämnar tillbaka dina lån i tid skickar biblioteket kravbrev. För tredje kravbrevet får du betala 30 kronor i kravavgift. Lämnar du inte nu skickar vi en räkning.

Kontaktperson för krav och förseningar

Bild på Höörs biblioteks egen logotyp som är en bok omgiven av andra böcker i färgerna ljusgrönt, blått och vinrött. Under bilden står det Höörs bibliotek
 Mina sidor på webben

För att logga inpå mina sidor på webbplatsen, behöver du ett aktivt bibliotekskort och en pinkod. Då kan du låna om böcker, ställa dig i reservationskö och ändra dina uppgifter.

På webben kan du låna om en bok utan att lämna tillbaka den först. Två gånger kan du låna om en bok som inte är reserverad.

Om du lämnar din e-postadress eller ditt mobilnummer till biblioteket får du:

  • en påminnelse om när en bok ska lämnas tillbaka
  • veta när en bok som du står i kö på finns att hämta

Det du behöver göra är att lägga till din e-postadress eller ditt mobilnummer på ditt bibliotekskonto. Logga in på Mina sidor. Välj Mina lånekort och klicka på Ändra. Här kan du skriva in dina uppgifter.