Klassuppästtningar och temalådor

Här hittar du information om vilka klassuppsättningar och temalådor som finns på Höörs bibliotek. Lådorna får du som pedagog låna i åtta veckor.

Klassuppsättningar 
Höörs bibliotek har klassuppsättningar för mellan-och högstadiet. Har du som lärare något önskemål på en klassuppästtning tar vi gärna emot detta. 
 
 

För åk 4-6

 

Alex Dogboy av Monica Zak åk 5-6, 30 st

Boken handlar om Alex och utspelar sig i Honduras. Alex överges tidigt av sina föräldrar och får bo hos sin moster. Han vantrivs hos henne och rymmer, men livet som gatubarn i Tegucigalpa visar sig vara farligare än han trott och det är svårt att hitta mat. Ett tag bor Alex på en soptipp och samlar plastpåsar. Där hittar han en skadad hundvalp som han tar hand om. Så får han sitt nya namn: Dogboy. Alex Dogboy är baserad på en verklig pojke och sådant som hänt honom eller andra barn i liknande situation.
 

Apstjärnan av Frida Nilsson åk 4-5, 30 st

En dag svänger en skruttig gammal Volvo upp på grusplanen framför barnhemmet Renfanan där nioåriga Jonna bor. Det är Gorillan som vill adoptera ett av de föräldralösa barnen. Hon bestämmer sig direkt för Jonna, men Jonna vill inte ha en stor, lurvig och klumpig gorilla till mamma. Dessutom har hon hört att gorillor äter små barn. Men det visar sig att de två har en hel del gemensamt. Och just som Jonna börjar vänja sig vid sin ovanliga adoptivmamma och hennes skräpiga gård vill kommunstyrelsen skicka tillbaka henne till barnhemmet. Apstjärnan är en berättelse som vänder upp och ner på barnhemsmotivet och tar upp utanförskap på ett humoristiskt sätt.
 

Balladen om en bruten näsa av Arne Svingen åk 5-7, 30 st

Bokens huvudperson Bart är något av en expert på att se livet från den ljusa sidan. Och det behövs när man bor i en sliten lägenhet i slummen med en tjock alkis till morsa. I samma hus bor också Cheap Charlie, som kan fixa fram det mesta, och narkomanen Geir, som förmodligen är Barts bäste vän. Fast kanske kan Ada bli Barts bästa vän istället? Hon är antagligen den schysstaste tjejen i klassen. Synd bara att hon inte kan bevara en hemlighet. Bart bär nämligen på en hemlighet som han inte har berättat för någon: Han älskar opera. Och han har en fantastisk röst. Problemet är bara att han inte kan sjunga när någon hör på.

 

Brorsan är kung! av Jenny Jägerfeld åk 4-6, 28 st

Måns bor egentligen i Stockholm där är allt ganska trist och jobbigt. Men nu är han i en ny stad över sommaren. Han har följt med sin mamma till Malmö där hon ska jobba. En av de första dagarna träffar han på Mikkel, en kille som ser helt livsfarlig ut. Ögonen är smala, arga springor och han har tatueringar över hela armarna. De två blir vänner och Måns har aldrig haft så roligt med någon annan. Sommaren i Malmö verkar bli den bästa i Måns elvaåriga liv. Men vad händer när ens nyvunna vän inte tycker att man varit ärlig med allt? Det är nämligen så att Måns egentligen inte alls heter Måns utan Michelle. Brorsan är kung! är en bok om vänskap och om hur det är att leva med känslan av att vara född i fel kropp.
 

Dödligt misstag! av Lena Lilleste, åk 5-6, 26 st

Efter sommarlovet börjar en ny tjej i Tommys och Flisens klass. Hon heter Linda och det visar sig snart att hon ägnar sig åt något farligt: Hon bestämmer träff med äldre män på nätet och rånar dem. En kväll blir Tommy och Flisen vittnen till ett av rånen, men de förstår snabbt att Linda har gett sig på fel person. Det är något väldigt skumt med mannen i den stora, svarta bilen, och plötsligt är Tommy och Flisen indragna i en härva som sträcker sig ända upp till regeringsnivå.
 

Eldens hemlighet av Henning Mankell åk 5-7, 28 st

Sofia bor i Moçambique. När hon var tolv år trampade hon på en landmina och miste båda sina ben. Minan dödade också hennes syster, Maria. Med ofattbar styrka lyckas Sofia ändå skaffa sig ett värdigt liv. Det här är en bok som är sorglig och allvarlig, men också spännande och hoppfull. Sofia kämpar hårt för att orka leva med sorgen efter systern, och för att hitta ett sätt att försörja sig. Författaren Henning Mankell träffade den flicka som är verklighetens Sofia. Han blev så gripen av henne att han skrev en serie böcker om hennes liv. Eldens hemlighet är den första boken av tre.
 

Kompisboken av Lin Hallberg åk 4-6, 28 st

Kompisboken handlar om det sociala spelet och hierarkin i en mellanstadieklass. Klara har fått en kompisbok av sin mormor. I den ska alla klasskompisar skriva. Men Klara har inga kompisar i klassen, fast det säger hon inte till mormor. Klara är ju inte mobbad, bara osynlig. Men det är som om boken vill att Klara ska skriva i den. Och det där med att vara osynlig blir plötsligt en superkraft. Klara ser och hör allt! Hon skriver om Auriel, klassens drottning och om den tuffa Kemal som regerar över killarna. Och så skriver hon om Anton som kommer ny till klassen och ställer allt på ända.
 
 

För åk 7-9

 

Flyga högt av Katarina von Bredow åk 7-9, 30 st

Vendela är femton år och har just börjat nian. Hon tycker att det är ganska skönt att vara tillbaka i skolan. Framför allt för att hon får träffa Nils igen, men också för att allt blir förutsägbart. Det står på schemat hur dagarna ska se ut. Men så dyker det upp en ny tjej, Silja. Silja struntar i koder och oskrivna regler kring hur man ska bete sig när man kommer till en ny klass. Som att inte märkas för mycket. Att vara lagom. Att smidigt anpassa sig till de andra. Så gör inte Silja. Silja gör precis tvärtom. Hon tar plats och hon sätter sig var hon vill. Hon umgås med vem hon vill och hon verkar inte alls vilja smälta in i klassen. Är hon korkad, trotsig eller bara urstark? Ingen vet, men sensationen är ett faktum. Plötsligt gäller inte den givna rangordningen. Rollerna fördelas om – och inget är längre självklart.
 

Konsten att sjukt låga förväntningar av Åsa Asptjärn åk 7-9, 30 st

Boken handlar om Emanuel Kent Sjögren. Läsaren får ta del av hans livsfilosofiska råd medan han trasslar sig genom hösten i nian. Emanuel Kents filosofi går ut på att sänka förväntningarna. Är dina förhoppningar och förväntningar noll så kan du inte bli besviken. Och det ska visa sig vara en rimlig hållning för Emanuel Kent som vill få ut mer av livet, och har större ambitioner med sina tonår än att hänga med sin ende kompis Tore. När Tore är borta från skolan en tid ser Emanuel sin chans till förändring. Kanske kan han nu bli någon annan än den som mer eller mindre sitter ihop med Tore.
 

Kyrkogårdsboken av Neil Gaiman åk 6-9, 30 st

Ett spädbarn, en liten pojke, blir den ende överlevande efter att hans familj mördats. Pojken hamnar på en gammal kyrkogård där invånarna känner medlidande med honom. De bestämmer sig för att ta hand om och uppfostra pojken. Samtidigt måste de ge honom alla de speciella egenskaper som en levande människa behöver för att överleva på en kyrkogård. Pojken, som kallas för Ingen, växer upp och hålls hela tiden gömd på kyrkogården eftersom mannen som mördade hans familj fortfarande är ute efter honom.
 

Om Norden var i krig av Janne Teller åk 7-9, 30 st

Om det var krig i Norden behandlar flyktingproblematiken i dagens Europa genom att vända på perspektivet. I romanen är det en svensk medelklassfamilj som tvingas fly undan fattigdom och förtryck. Demokratin har havererat och det ligger krypskyttar på taken runt Sergels torg. Familjen hamnar i ett i läger i Egypten. Asylprocessen drar ut på tiden och landets befolkning ser med skepsis på de nya invånarna. Vad kan de egentligen ­– vända papper på kontor är väl inget arbete? Och flyktingarnas seder och bruk skiljer sig väldigt mycket från ursprungsbefolkningens med dess mångtusenåriga kultur och historia. Det här är en kort berättelse – bara 51 sidor. Boken är utformad som ett pass och inleds på ett medryckande sätt med orden: "Tänk om det var krig i Norden. Vart skulle du då ta vägen?"
 

Pojkarna av Jessica Schiefauer åk 7-9, 30st

Pojkarna är en tonårsskildring som kombinerar det vardagliga med det magiska i en berättelse om uppväxt, förvandling, kärlek och systerskap. Boken handlar också om längtan efter att slippa definieras utifrån sitt kön. I centrum står tre tonårsflickor – Kim, Bella och Momo – som inte vill bli vuxna. På dagarna utstår de killarnas kränkningar, men på nätterna flyr de undan trakasserierna och skapar sig en egen tillvaro i Bellas växthus. Ett frö hon planterat växer upp till en blomma vars nektar har märkliga egenskaper. När flickorna dricker den blir de pojkar för en natt. Till en början är det mest en lek, men Kim blir alltmer beroende av sin pojktillvaro. Hon vantrivs i sin flickkropp och den roll den tilldelats. Som kille lär hon känna den kriminelle och karismatiske Tony och kommer allt närmare honom.
 

Temalåda skönlitteratur (ej klassuppsättning, blandade titlar)

Svenska klassiker. Skönlitteratur åk 7-9
 
 
 

Temalådor

 
Vi har temalådor som främst är anpassade för förskoleklass och upp till åk 3. Lådorna innehåller olika böcker om repsektive ämne. 
 
 

För förskolan och åk 1-3

 
Alfons Åberg åk F-3
Astrid Lindgren F-3
Dinosaurier åk f-3
Genus förskola
Kroppen åk F-3
Lennart Hellsing F-3
Rymden åk 2-6
Rymden åk 2-6
Sen forntid. Järn – och bronsåldern åk 1-4
Tidig forntid. Stenåldern åk 1-4
Vikingar åk 4-6
 
 

För åk 4-6 och 7-9

 
Sex & samlevnad åk 6-9