Läs och lyssna digitalt

Med bibliotekskortet kan du låna e-böcker och e-ljudböcker att läsa på din mobil, surfplatta, dator eller läsplatta. Du lånar e-böcker och e-ljudböcker i appen Biblio eller här på bibliotekssidan. Du behöver alltså inte komma till biblioteket för att låna dem.

 • Du får låna maximalt två e-böcker eller e-ljudböcker per vecka.
 • Lånetiden för e-böcker och e-ljudböcker är 28 dagar. När lånetiden är slut kan du inte öppna boken längre. Du behöver alltså inte tänka på att lämna tillbaka en e-bok.
 • Du kan inte lämna tillbaka en e-bok tidigare för att på så vis låna fler. Det beror på att biblioteket får betala för varje lån.
 • Biblioteket har även en begränsad pott för hur många e-böcker och e-ljudböcker som lånas ut totalt varje kalendermånad. Om potten tar slut kan ingen låna mer den månaden. Vi meddelar på webben när potten är slut. Tar den slut på en helgdag läggs informationen ut på efterföljande vardag.

Om e-böcker och e-ljudböcker

En e-bok är en bok som har överförts till elektroniskt format så att du kan läsa texten på din läs- eller surfplatta, mobil eller dator. Du kan även läsa e-böcker genom appen Biblio. 
 

En strömmande e-ljudbok är en ljudbok som du kan lyssna på genom din surfplatta, mobil eller dator. Du kan lyssna på boken genom bibliotekets katalog eller i appen Biblio. Om du lyssnar genom bibliotekets katalog måste du vara ansluten till internet, eftersom den strömmande e-ljudboken inte går att ladda ner. I Biblio kan du även välja att ladda ner e-ljudboken och lyssna på den offline.

Skaffa bibliotekskort

r att kunna låna e-böcker och strömmande ljudböcker behöver du vara registrerad som låntagare hos biblioteket i Höör, ha ett bibliotekskort och en pinkod.  Om du inte redan har ett bibliotekskort och en pinkod får du det vid ett personligt besök på biblioteket. 

Sök i katalogen

Du kan söka efter både e-böcker och strömmande e-ljudböcker i bibliotekskatalogen, på samma sätt som du söker efter andra böcker. Sök på ordet "e-bok" för att få fram alla e-böcker och strömmande e-ljudböcker. Du kan också kombinera ordet e-bok med ett författarnamn, en titel eller ett ämnesområde för att precisera din sökning. Vill du enbart söka på strömmande ljudböcker, skriv in sökordet "e-ljudbok". Observera att det finns både e-böcker och strömmande e-ljudböcker i katalogen. Kontrollera att du väljer rätt format!

Så här lånar du e-böcker och e-ljudböcker i appen Biblio:

1. Sök upp Biblio i App Store eller Google play. Den ser ut så här:  


Biblioappens ikon. Fylld röd cirkel med fem vita bokryggar i. Axiell media
2. Sök upp ”Höörs bibliotek” i rullistan på Biblios startsida.
3. Logga in med numret på ditt bibliotekskort och din pin-kod
4. Tryck på en titel för att se mer information om boken. I sökresultaten ser du om boken är en e-bok eller en e-ljudbok: boksymbolen står för e-böcker, hörlurarna för e-ljudböcker.
5.  Klicka på ”Låna” och sedan på ”Lyssna” eller ”Läs”. Boken finns sedan under ”Mina lån”. Spelaren kommer ihåg var i boken du slutade när du stänger av appen.

 6.  Under ”Mina lån” kan du aktivera funktionen ”Gör tillgänglig offline” under respektive bok. Då kan du läsa eller lyssna på boken utan att vara uppkopplad mot internet. Boken laddas då ner till appen och finns där under låneperioden.

Så här lånar du e-böcker i katalogen:

Obs! Appen Bluefire Reader håller på att upphöra som gratisapp.Vi rekommenderar istället gratisappen Biblio. Det går också bra att ersätta Bluefire Reader med PocketBook eller Adobe Digital Editions.
1. Installera ett program som kan läsa e-böcker, till exempel Adobe Digital Editions (för PC eller Mac), Pocket Book eller Adobe Digital Editions (för iPad eller iPhone) eller Aldiko (för Android). Använder du Adobe behöver du registrera ett Adobe-id och lägga in det i ditt läsprogram.
2. Logga in i bibliotekskatalogen med numret på ditt bibliotekskort och din pinkod.
3. Leta upp den bok som du vill låna.
4. Klicka på titeln i träfflistan.
5. Klicka på "Ladda ner (EPUB)".
6. Klicka på "Öppna e-media".

Använder du Aldiko kan det hända att nedladdningslänken inte öppnas direkt utan hamnar i mappen "Download". Testa då att starta Aldiko, gå in på fliken "Files" via menyn och gå vidare till "Download". Markera nedladdningslänken (URLlink.acsm) och välj ”Importera”.

Så här lånar du strömmande ljudböcker i katalogen:

1. Installera ett program som kan läsa e-ljudböcker, till exempel funktionen Adobe Flash Player (för PC eller Mac) eller appen Elib Ljudbokspelare (för Android).
2. Logga in i bibliotekskatalogen med numret på ditt bibliotekskort och din pinkod.
3. Leta upp den bok som du vill låna.
4. Klicka på titeln i träfflistan.
5. Klicka på ”Lyssna i dator”, ”Lyssna i iPhone/iPad” eller ”Lyssna i Android”.
6. Ett spelarfönster öppnas i din webbläsare om du använder PC eller Mac, iPad eller iPhone. Om du använder Android öppnas appen Elib Ljudbokspelare. Uppspelningen startar automatiskt och spelar tills boken är slut, eller tills att du pausar eller stänger fönstret.
7. Har du stängt fönstret och vill fortsätta lyssna på e-ljudboken? Logga in på ”Mina sidor” i bibliotekskatalogen och klicka på ”Lyssna” på boken som du vill fortsätta lyssna på. Spelaren kommer ihåg hur långt du lyssnade vid det förra tillfället och fortsätter från den tidpunkten i boken.

Tänk på att du måste vara uppkopplad mot internet när du lyssnar. E-ljudböckerna kan inte laddas ned.

Har du fler frågor eller behöver hjälp?

Kontakta Höörs bibliotek om du behöver hjälp. Det går också bra att besöka oss under bemannad tid!

Nya e-böcker

 1. Att välja

  Undertitel: även i helvetet kan hoppet spira
  Av: Eger, Edith Eva
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: E-bok
 2. Sidenkatedralen

  Undertitel: och andra texter
  Av: Danius, Sara
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Litteraturvetenskap
  Finns som: E-bok
 3. Om alla katter i världen försvann

  Av: Kawamura, Genki
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från övriga språk
  Finns som: E-bok
Visa fler titlar...

Nya e-ljudböcker

 1. Sveriges nya miljardärer

  Av: Mauno Pettersson, Jon
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Biografiska samlingar
  Finns som: E-ljudbok
 2. Daisy Jones & The Six

  Av: Reid, Taylor Jenkins
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: E-ljudbok
 3. Glasveranda med sjöutsikt

  Av: Blixt, Hanna
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: E-ljudbok
Visa fler titlar...